Muziek met Sjpass en Plezeer

Onze geschiedenis

Er waren eens twee kameraden (Kevin Stevelmans en Pascal Florakx) die op een avondje uit (circa 2004) steeds weer op hetzelfde gesprek terugkwamen. Of ze nu 3 biertjes, 11 biertjes of zoals ze zelf beweerden een half vat leeg hadden. Het maakte niet uit, steeds vaker kwamen ze in die eindeloze droom , om een sjpass kapel te beginnen.

Op een dag kwamen ze met het idee om in hun vriendenkliek eens rond te vragen hoe hun droom daar in de oren klonk, en of er gegadigden waren die eraan mee wilden doen.

Natuurlijk kregen ze niet altijd een positief antwoord, zeker 8 van de 10 mensen gaven een negatief antwoord.

(de twee die wel ja zeiden zijn ondertussen ook niet meer weg te slaan: Rob Stevelmans en Ben v/d Laarschot).

Maar het begin was er en ze gingen weer op pad , samen eens kijken wat andere kapellekes deden. Via internet en bijvoorbeeld een trööte trek bezoeken.

Al snel kwamen ze erachter dat er nog veel te doen stond en het idee hing even aan een zijden draadje…

Totdat ze met hun vriendenkliek samen de optocht in Brunssum stonden te kijken en er via – via iets meer bekend was geworden in de stamkroeg over hun idee.

De vriendjes lachten wel maar wisten niet goed wat ze ermee moesten,,,,een dipje ….alweer!

Totdat er een heel bekende “Delfsblauwe” stamgast van die stamkroeg  50 jaar werd…(oktober 2006) Toen deden de 2 kameraden wat zij al jaren deden met hun schutterij,  een serenade brengen aan de jarige! Dit deden ze met hun vriendenkliek waarvan er een aantal nog actief en een aantal al een hele tijd niet meer actief waren bij de drumband van de schutterij uit Oirsbeek.  Ze speelden de sterren van de hemel met geleende instrumenten. En ook de rest,  zelfs de aanhang, zag in dat dit idee toch helemaal niet zo slecht was.

Al snel zaten de 2 mannen (ja de tijd vliegt) weer in het bekende kroegje en nu kregen zij de vraag of ze nog eens aan het idee “sjpass kapel” hadden gedacht ….

Waarop ze in eerste instantie antwoorden: “Dat kost veel tijd, geld voor instrumenten en we moeten wel een paar man bij elkaar trommelen! Dat word nog een hele klus! Ik denk niet dat dat het gaat worden!”  (de vraag werd gesteld door Rick Schiffelers).

Maar eenmaal thuisgekomen kropen ze stiekem wel achter hun pc-tjes en struinden ze digitale wateren  af om zoveel mogelijk info te krijgen over welk soort instrumenten en  waar die zo goedkoop mogelijk te krijgen waren enz. enz.

Zo gedacht…… zo gedaan !

 Ze maakten hun vrienden blij met goedkope aanbiedingen op  ’t net en hoopten dat ze er iets  mee zouden doen . We konden natuurlijk niet oefenen zonder een instrument ! dus dat was wel de eerste vereiste!

Weer duurde natuurlijk alles veel langer als we dachten. Het ene instrument is duurder als de ander en we konden niemand in de beurs kijken.

Eenmaal een paar instrumenten binnen de club , volgde de rest vrij snel.

(augustus 2007)

We gingen wat oefenen in de garage van Pascal op ’n doordeweekse avond, spraken we af .

’n uurtje en’ n krat bier verder hadden we steeds meer goede ideeën, met de gekochte instrumenten was nog weinig gedaan.

Op ’n dag kon de buurvrouw het niet meer aanhoren en besloten we om eens te informeren naar de loods van die Delfsblauwe stamgast. We kregen vanaf begin af aan alle vrijheid als we maar rekening hielden met de kinderen van de buren . (Deze Delfsblauwe stamgast en zijn vrouw , zijn onze ereleden geworden , zijnde Jack en Mup Hillebrand).

Het begon te lopen , traag en met hier en daar een wisseling in ons leden  arsenaal !

Eenmaal goed aan het oefenen geslagen en een beetje regelmaat en structuur aangebracht te hebben merkten we dat we toch onszelf niet zo ver konden helpen als verwacht.

Zo kwam midden vorig jaar (2010) onze Arno aanwaaien , en het ging als een wervelwind en ineens waren er meer mensen op onze repetitie dan in de kroeg ernaast! Wij kregen de smaak aardig te pakken en Arno was ook niet meer weg te krijgen!

En ja … toen kwam natuurlijk onze Arno met een verassing om de hoek ! We werden gevraagd om te spelen voor  carnavalsvereniging Edelweiss. De dag die door ons word beschreven als D – Day.

Een jaar later gingen we ook spelen op de diverse receptie van de Brunssumse carnavalsverenigingen en ook de kinderoptocht werd aan onze jaarplanning toegevoegd. Zo ontstonden snel veel meer tradities. Ook werd een een andere instructeur, Math Somers, in huis gehaald. Math haalde nog enkele valse nootjes uit ons repertoire maar helaas bleek toch al snel dat dit geen goede match was.

Na een turbulent 2017 heeft onze vereniging intrek gezocht in Café de Kroeg, aan de Schinvelderstraat ook werd al snel Andre Falize aangetrokken als instructeur en uit hulp. Helaas had 2017 toch wel zijn tol geëist en is onze bezetting flink afgenomen. Maar mede door de nieuwe locatie en de inzet van Andre kwamen er toch weer een paar nieuwe leden bij.

In 2020/2021 is de wereld getroffen door het Corona virus. helaas werd ook de carnaval en onze repetitie avonden hier van de het slachtoffer, en werd er van oktober 2020 tot en met augustus 2021 niet meer gerepeteerd.

Per september 2021 verhuist onze vereniging naar een nieuw repetitie lokaal en wel Café-zaal Concordia, gelegen aan de Prins Hendriklaan 386 te Brunssum en starten we vol passie en plezier en een nieuw hoofdstuk.